Αυξημένα τα περιστατικά καρκίνου το 2018 στην Κύπρο, όχι όμως και θάνατοι

Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου ήταν η χθεσινή και η Κύπρος μάχεται και αυτή ενάντια στην ασθένεια, η οποία δεν κάνει εξαιρέσεις για κανένα.
 
Το σημαντικό ωστόσο, είναι πως παρά την αυξητική τάση που υπάρχει ως προς την εμφάνιση νέων περιστατικών, παρατηρείται σταθεροποίηση στα ποσοστά θανάτου σε σύγκριση με παλαιότερα, που τα στοιχεία ήταν αποθαρρυντικά.
 
Σύμφωνα με στοιχεία που εξασφάλισε ο REPORTER από την συνεργάτιδα Διαφώτισης του Παγκύπριου Συνδέσμου Καρκινοπαθών και Φίλων (ΠΑΣΥΚΑΦ), Δώρα Κωνσταντινίδου, πέραν των 3.500 νέων περιστατικών καταγράφονται κάθε χρόνο στην Κύπρο, με την ετήσια αύξηση να υπολογίζεται στο 3%.
 
Κάθε χρόνο 1.250 άτομα πεθαίνουν από καρκίνο στην Κύπρο, με τις συχνότερες μορφές καρκίνου να είναι για τις γυναίκες αυτές του μαστού και στους άντρες ο καρκίνος του προστάτη, του παχέος εντέρου και του πνεύμονα.
 
Τα περισσότερα περιστατικά καρκίνου στην Κύπρο, εμφανίζονται κυρίως μετά την ηλικία των πενήντα ετών με αυξημένη συχνότητα μετά τα 65.
 
Σύμφωνα με την κ. Κωνσταντινίδου, σε σύγκριση με παλαιότερα το 85% των καρκίνων του μαστού είναι ιάσιμο.
 
Το σημαντικό όμως, πρόσθεσε, είναι πως όσο πιο έγκαιρα γίνεται η διάγνωση και σε αρχικά στάδια, τόσο καλύτερα είναι τα αποτελέσματα για όλες τις μορφές καρκίνου.
 
Πόσο κοντά βρισκόμαστε στην εξάλειψη του καρκίνου
Κατά καιρούς διαβάζουμε ότι η επιστήμη βρίσκεται πολύ κοντά στην αντιμετώπιση και κατ’ επέκταση στην εξάλειψη του καρκίνου. Ποια είναι όμως η αλήθεια και τι λένε οι αρμόδιοι Σύνδεσμοι επ’ αυτού;
 
Σύμφωνα με την κ. Κωνσταντίνιδου οι έρευνες συνέχεια προχωρούν. Όμως, υπέδειξε, ο καρκίνος έχει πολλές μορφές, είναι πολυπαραγοντικός και κάθε ασθενής είναι διαφορετική περίπτωση.
 
Μιλάμε, σημείωσε, για εξατομικευμένες και στοχευμένες θεραπείες σήμερα,  άρα μια καθολική θεραπεία για όλους η ίδια, φαίνεται μακρινή.
 
Η σημασία της πρόληψης
 
Η συνεργάτιδα Διαφώτισης του ΠΑΣΥΚΑΦ, τόνισε ταυτόχρονα, ότι είναι καλύτερα να προλάβουμε ένα καρκίνο παρά να τον θεραπεύσουμε.
 
Αυτό, υπέδειξε, είναι εφικτό κατά 50%, αποφεύγοντας και περιορίζοντας συνήθειες βλαβερές για την υγεία, όπως είναι το κάπνισμα, η παχυσαρκία, η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, η έκθεση στον ήλιο και η αποφυγή εμβολιασμών.      
Θέλοντας να στείλει τα δικά της μηνύματα, η κ. Κωνσταντινίδου επισήμανε ότι υπάρχουν πολλά άτομα τα οποία αντιμετώπισαν τον καρκίνο και τον ξεπέρασαν.

Αυτά τα άτομα μοιράζονται καθημερινά τις εμπειρίες τους μαζί με τους υπόλοιπους καρκινοπαθείς και όχι μόνο, υποδεικνύοντας ότι το μοίρασμα και η θετική αντιμετώπιση αποτελούν εφόδια για να χαιρόμαστε την κάθε στιγμή της ζωής μας.
 
Η ανακοίνωση για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου
 
Πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα κόσμο χωρίς καρκίνο; Τώρα είναι η ώρα για δράση!
 
Με αυτό το δυναμικό και κοινό  μήνυμα «Είμαι… και θα…», ξεκίνησε η εκστρατεία ενημέρωσης της Παγκόσμιας Ημέρας Καρκίνου.
 
Με την ευκαιρία αυτή διάφοροι Μη Κερδοσκοπικοί Οργανισμοί (ΜΚΟ), σύνδεσμοι και άλλοι φορείς όπως: ο Αντικαρκινικός Σύνδεσμος Κύπρου, ο ΠΑΣΥΚΑΦ, η Europa Donna Κύπρου, ο Europa Uomo Κύπρου, το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα, το Ίδρυμα Χριστίνα Α. Αποστόλου, ο Σύνδεσμος «Ένα όνειρο, μια Ευχή», το Γκολ στη Ζωή, ο Σύνδεσμος Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου, ο Σύνδεσμος Φοιτητών Ιατρικής Κύπρου και το Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου (συντονιστής), υπό την αιγίδα και συμβολή του Υπουργείου Υγείας  και την στήριξη της Εθνικής Επιτροπής για τον Καρκίνο, συστρατεύονται για ακόμα μια χρονιά και ρωτούν:
 
Ποιος είσαι; Και τι μπορείς να κάνεις για ένα κόσμο χωρίς καρκίνο;
 
* Είμαι μητέρα και θα μαγειρεύω υγιεινά για την οικογένειά μου.  

Είμαι καθηγητής και θα ενημερώσω τους μαθητές μου για τις συνέπειες του αλκοολισμού.  

* Είμαι φοιτητής και θα σταματήσω το κάπνισμα.  

* Είμαι νέος και θα γυμνάζομαι περισσότερο. 

Η Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου είναι αφιερωμένη στις ενέργειες που μπορεί να κάνει ο καθένας από μας, ανάλογα με την ιδιότητα και τις δυνατότητές του, ώστε να μάθει περισσότερα για το στο θέμα πρόληψη και αντιμετώπιση του καρκίνου και να αναλάβει δράση αλλάζοντας  τον τρόπο ζωής του.
 
Στο πλαίσιο της εκστρατείας αυτής, πραγματοποιούνται από τις 2 Φεβρουαρίου εκδηλώσεις σε όλες τις πόλεις με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για θέματα που αφορούν τον καρκίνο.
 
Πρόγραμμα εκδηλώσεων
 
Λευκωσία
Παρασκευή, 08/02/2019 – Μουσική Σκηνή RED (21:30) Φιλανθρωπική Μουσική Βραδιά από τον Σύνδεσμο Φοιτητών Ιατρικής Κύπρου
 
Πάφος
16/02/2019 – Kings Avenue Mall (11:00-14:00)

Related posts

Leave a Comment