Σωματείο ΕΛΗΑ Λυθροδόντα: 100 xρόνια προσφοράς

Σωματείο ΕΛΗΑ Λυθροδόντα: 100 xρόνια προσφοράς

Το 2019 σημαδεύει την 100ή επέτειο από την ίδρυση του σωματείου ΕΛΗΑ Λυθροδόντα, το οποίο έχει να επιδείξει μια πλούσια δράση και προσφορά στους εθνικούς και κοινωνικούς αγώνες, στον αθλητισμό, στον πολιτισμό και πολλούς άλλους τομείς.

Άρχισε τη λειτουργία του το 1919 με την ονομασία «Αναγνωστήριο η Μεγάλη Ελλάς». Κλείστηκε από τους Βρετανούς αποικιοκράτες λόγω της εθνικής του δράσης και επαναλειτούργησε με την επωνυμία «Γεωργικός Σύλλογος». Πέρασε από διάφορα στάδια μέχρι να πάρει τη σημερινή μορφή του, μετά την ανεξαρτησία του 1960. Ως σωματείο ουδέποτε τοποθετήθηκε ή ταυτίστηκε με ένα κόμμα, έχοντας στις τάξεις του άτομα διαφορετικών ιδεολογικών τάσεων.

Στάθηκε, όμως, δίπλα στο νόμιμο Πρόεδρο της Κύπρου Αρχιεπίσκοπο Μακάριο ως φορέας δημοκρατίας και ελευθερίας. Μέλη της ΕΛΗΑΣ πήραν μέρος στην έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ την 1η Απριλίου 1955 και μερικά από αυτά βγήκαν αντάρτες στα βουνά.

Ο ήρωας Χαράλαμπος Μούσκος, ο πρώτος νεκρός του αγώνα σε πεδίο μάχης, καίτοι καταγόμενος από την Παναγιά της Πάφου, έκανε το Λυθροδόντα δεύτερο χωριό του και υπήρξε ποδοσφαιριστής της ΕΛΗΑΣ. Πολλά μέλη του σωματείου φυλακίστηκαν για τη δράση τους στον απελευθερωτικό αγώνα. Το σωματείο ΕΛΗΑ πρωτοστατούσε και σε κοινωνικούς αγώνες, λειτούργησε βιβλιοθήκη, στήριξε άπορους μαθητές, οργάνωσε σειρά επιμορφωτικών διαλέξεων και μέχρι σήμερα διατηρεί ποδοσφαιρική ομάδα και οργανώνει θεατρικές παραστάσεις.
 
Για τα 100χρονα προγραμματίζονται αρκετές εκδηλώσεις με στόχο να προβληθούν οι κυριότεροι σταθμοί της ιστορίας του και παράλληλα να μνημονευθούν και να τιμηθούν οι  πρωτοπόροι  της ίδρυσής του και όσοι διαχρονικά συνέβαλαν στη δράση και την προσφορά του.
 
Μια από τις σημαντικότερες αποφάσεις που έλαβε η Οργανωτική Επιτροπή των 100χρονων, είναι η έκδοση επετειακού λευκώματος υψηλής ποιότητας και αισθητικής, μέσα από τις σελίδες του οποίου θα αποτυπώνεται με κείμενα και φωτογραφικό υλικό η ιστορική πορεία και η ποικιλόμορφη δράση του.
 
Στη φωτογραφία του 1944 μια χαρακτηριστική σκηνή εκδήλωσης έξω από το παλιό οίκημα της ΕΛΗΑΣ στην πλατεία του Λυθροδόντα.
 

Related posts

Leave a Comment