Μηνύματα οργανώσεων και πρωτοβουλιών για συνάντηση ηγετών

Με την ευκαιρία της συνάντησης των δύο ηγετών αύριο, 26 Φεβρουαρίου η δικοινοτική πρωτοβουλία Ειρήνη – Επανενωμένη Κύπρος ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει δημοσιογραφική διάσκεψη στο δρόμο.

 

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση η δημοσιογραφική διάσκεψη θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 10 το πρωί στην είσοδο του Αεροδρομίου Λευκωσίας, απ’ όπου οι δύο ηγέτες θα περάσουν για να συναντηθούν στην οικία της Ειδικής Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

 

Όσοι αναμένουν μια λύση στο Κυπριακού στο πλαίσιο μιας ομοσπονδιακής Κύπρου αίτημα και προσδοκία τους είναι στην συνάντηση της 26ης Φεβρουαρίου, οι δύο ηγέτες να δείξουν την απαραίτητη επιθυμία και βούληση, αναφέρεται σε ανακοίνωση της τ/κ πρωτοβουλίας Αμμόχωστος,κάνοντας αποφασιστικά και εποικοδομητικά βήματα στα θέματα που φαίνεται να αποτελούν εμπόδιο σε μια περιεκτική λύση όπως «η πολιτική ισότητα, η ασφάλεια και εγγυήσεις και ο χάρτης».

 

Πιστεύουμε ότι ήρθε ο καιρός να επαληθευτεί ότι μπορεί να χτιστεί ένα κοινό μέλλον για τους Κύπριους, προστίθεται στην ανακοίνωση. «Μαζί με αυτό προσδοκία μας είναι ότι θα προσεγγίσουν οι άνθρωποι του νησιού ο ένας τον άλλο, θα ενδυναμωθεί το πνεύμα συνεργασίας και θα μπορέσουν να ληφθούν νέες αποφάσεις για να γίνουν είτε βήματα και από τις δύο πλευρές (όπως νέα σημεία διέλευσης, κινητά τηλέφωνα και διασύνδεση ρεύματος) είτε μονομερή (όπως το θέμα των Μαρωνιτών, να μπουν ειδικοί στα Βαρώσια, ο σεβασμός σε βασικά δικαιώματα και ελευθερίες)».

 

Η τ/κ πρωτοβουλία Αμμόχωστος σημειώνει ότι τα κύρια κεφάλαια για την λύση του κυπριακού περιγράφονται στο πλαίσιο Γκουτέρες όπως αυτό υποβλήθηκε στις 30 Ιουνίου 2017 και οι παράμετροι είναι ξεκάθαρες σε όλες τις εκθέσεις των ΗΕ, τις συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου και τα ψηφίσματα που έχει εγκρίνει μέχρι τώρα το ΣΑ του ΟΗΕ.

 

Εξάλλου, η δικοινοτική κίνηση «Unite Cyprus Now» καλεί τους δύο ηγέτες να λάβουν συγκεκριμένες αποφάσεις προς την κατεύθυνση επανέναρξης των διαπραγματεύσεων και εκφράζει την πεποίθηση ότι οι όροι αναφοράς που απαιτούνται από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών θα πρέπει να οριστικοποιηθούν χωρίς άλλη καθυστέρηση, στη βάση των συμφωνιών και συγκλίσεων που έχουν επιτευχθεί μέχρι τώρα μεταξύ των δύο πλευρών, αλλά και του πλαισίου Γκουτέρες της 30ης Ιουνίου 2017.

 

Οι δύο ηγέτες, προστίθεται, θα πρέπει επίσης να εφαρμόσουν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, τα οποία συνίστανται στη λειτουργία της κινητής τηλεφωνίας και την σύνδεση των ηλεκτρικών δικτύων, τα οποία είχαν συμφωνηθεί το 2015, χωρίς άλλη καθυστέρηση.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Related posts

Leave a Comment