Σε συνεχή επαγρύπνηση το Υπουργείο Γεωργίας για θωράκιση της διατροφικής αλυσίδας

Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, στο πλαίσιο της περαιτέρω θωράκισης της διατροφικής αλυσίδας, βρίσκεται σε συνεχή επαγρύπνηση, αναφέρει ο Υπουργός, Κώστας Καδής.

Σε χαιρετισμό του σε ημερίδα σήμερα για τη διατροφική ασφάλεια και ποιότητα φρούτων και λαχανικών, που διοργάνωσε το Τμήμα Γεωργίας, ο κ. Καδής είπε ότι το Υπουργείο επιδιώκει συνεργασία με όλους τους φορείς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Η ασφάλεια της γεωργικής παραγωγής είναι υπόθεση όλων, σημείωσε και απευθύνθηκε σε όλους τους εμπλεκόμενους για ενίσχυση της συνεργασίας αυτής. Απώτερος στόχος, είπε, είναι η διασφάλιση της προστασίας του καταναλωτή, του φυσικού περιβάλλοντος και της αγροτικής οικονομίας του τόπου μας.

Η πρωτοβουλία του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος για την ασφάλεια και ποιότητα των αγροδιατροφικών προϊόντων, άρχισε με τη σύσταση της επιτροπής ταχείας ενημέρωσης των κρατικών Υπηρεσιών που εμπλέκονται στον έλεγχο και στην παρακολούθηση της χρήσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων στον πρωτογενή τομέα παραγωγής.

Στην επιτροπή συμμετέχουν το Τμήμα Γεωργίας, το Κρατικό Χημείο και οι Υγειονομικές Υπηρεσίες. Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να αντιμετωπίζονται άμεσα και αποτελεσματικά οι περιπτώσεις εντοπισμού υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών προϊόντων πέραν των επιτρεπόμενων ορίων, ώστε να διασφαλίζεται η ασφάλεια και η ποιότητα των γεωργικών προϊόντων που κυκλοφορούν στην αγορά, είπε ο Υπουργός.

Σημείωσε ότι το πρόβλημα των υπολειμμάτων που προκύπτει από τη μη ορθολογική χρήση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων εκτείνεται σε όλη την Ευρώπη και αφορά όλους τους Ευρωπαίους πολίτες, είπε, σημειώνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υιοθετήσει αυστηρότατες νομοθεσίες σε ότι αφορά στην αδειοδότηση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων και στην κατάρτιση και εκπαίδευση των παραγωγών.

«Οι ευρωπαϊκές οδηγίες έχουν μεταφερθεί στο εθνικό μας δίκαιο και προνοούν την ετοιμασία και υλοποίηση σειράς δράσεων, μέσω του Εθνικού Σχεδίου Δράσης, για την ορθολογική χρήση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων», πρόσθεσε.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Related posts

Leave a Comment