Στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο Σύνδεσης Ε.Ε – Τουρκίας

Πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο Σύνδεσης Ε.Ε – Τουρκίας, στον απόηχο της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για διακοπή των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων.

 

Το Συμβούλιο Σύνδεσης θα επανεξετάσει την κατάσταση των διμερών σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας.

 

Την ΕΕ θα εκπροσωπήσουν η Ύπατη Εκπρόσωπος, Φεντερίκα Μογκερίνι, και ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν και την Τουρκία ο ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Τσαβούσογλου αναμένεται να απαντήσει με σκληρή γλώσσα στα ισχυρά μηνύματα, που έστειλαν στην Άγκυρα τα κράτη μέλη της Ε.Ε., μέσω της Κοινής τους Θέσης.

 

Υπενθυμίζεται ότι για πρώτη φορά στην Κοινή Θέση της Ε.Ε. περιλαμβάνεται η προειδοποίηση ότι θα απαντήσει «κατάλληλα» και σε «πλήρη σύμπνοια» προς τη Λευκωσία, υπό το φως των εξαγγελιών της Άγκυρας για έρευνες και γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

 

Η Ε.Ε. εκφράζει την πλήρη της στήριξη στη συνεχιζόμενη εμπλοκή των ευρωπαϊκών εταιρειών στην Ανατολική Μεσόγειο στην εξερεύνηση και εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

 

 Η Ε.Ε. καλεί την Τουρκία να απόσχει από κάθε απειλή ή ενέργεια που κατευθύνεται εναντίον ενός κράτους-μέλους ή πηγή τριβών και ενεργειών, που προκαλούν ζημιά στις καλές γειτονικές σχέσεις και στην ειρηνική επίλυση διαφορών.

 

Επιστολή προς την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ε.Ε., Φεντερίκα Μογκερίνι, απέστειλε ο ΥΠΕΞ, Νίκος Χριστοδουλίδης, με την οποία ζητά, μεταξύ άλλων, από την Ε.Ε. να διασφαλίσει ότι η Τουρκία δεν θα προβεί σε υποτιμητικές αναφορές για την Κυπριακή Δημοκρατία και ότι, σε κάθε περίπτωση, θα υπάρξει αμέσως ευρωπαϊκή απάντηση.

 

 

Related posts

Leave a Comment