Βλέπει σοβαρά βήματα προόδου η Λουτ- Επιστολές προς Αναστασιάδη και Ακιντζί για τις προοπτικές [ΒΙΝΤΕΟ]

Σημαντική πρόοδο στην προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας επί των όρων αναφοράς βλέπει η Τζέιν Χολ Λουτ.

Η προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα, στις επιστολές που απέστειλε προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Μουσταφά Ακιντζί, δηλώνει έτοιμη για συνέχιση της προσπάθειας επανέναρξης των διαπραγματεύσεων εκφράζοντας παράλληλα την επιθυμία για πραγματοποίηση νέων συναντήσεων.

Το περιεχόμενο της επιστολής Λουτ, προκάλεσε ικανοποίηση στην Λευκωσία.

Μάλιστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπέδειξε ότι η επιβεβαίωση από πλευράς της κυρίας Λούτ της εποικοδομητικής στάσης του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, αποτελεί και απάντηση στους αμφισβητίες και στο εσωτερικό.

Ο κ. Προδρόμου ανάφερε πως «το πρωί πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία σύσκεψη τεχνοκρατών των υπουργείων εξωτερικών Κύπρου και Ελλάδας για συντονισμό κινήσεων, για αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας στα διεθνή φόρα».

Την ίδια ώρα, όπως πληροφορείται ο Αντένα η προεργασία στο υπουργείο Εξωτερικών για ενδεχόμενη προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας για τις τουρκικές κινήσεις στην Αμμόχωστο βρίσκονται σε πολύ προχωρημένο στάδιο και η τελική απόφαση θα ληφθεί την επόμενη εβδομάδα. Η προσπάθεια επικεντρώνεται στην ανάγνωση του διπλωματικού ισοζυγίου στο Συμβούλιο Ασφαλείας, με στόχο ενδεχόμενη προσφυγή να έχει σίγουρες πιθανότητες επιτυχίας.

Καταδικάζουν τις προκλήσεις Τσαβούσογλου

Τις προκλητικές επικοινωνιακές κινήσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου με φόντο την Αμμόχωστο καταδικάζουν τα κόμματα.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός με δήλωση του εκπροσώπου του κόμματος Δημήτρη Δημητρίου, χαρακτηρίζει ως ιδιαίτερα θετική την επιστολή της Τζέιν Χολ Λουτ.

Όπως αναφέρει ο κ. Δημητρίου, «η κα Λουτ υπογραμμίζει ότι οι διαβουλεύσεις επέτρεψαν να γίνουν σοβαρά βήματα προόδου και ότι έτσι ανοίγεται δημιουργικά προοπτική για τη συνέχεια, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην επιβεβαίωση της προσωπικής δέσμευσης του Προέδρου της Δημοκρατίας στην προσπάθεια για συνομολόγηση των όρων αναφοράς».

Την ανάγκη δραστηριοποίηση σε πολλά επίπεδα για αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας για αποτροπή νέων τετελεσμένων υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ δήλωσε πως «η προκλητική, παράνομη και επικίνδυνη συμπεριφορά της Τουρκίας αποτελεί τεκμήριο των κινδύνων που υπάρχουν και εντείνονται από τη συνέχιση του status quo, το παρατεταμένο αδιέξοδο και την κατοχική δύναμη εκτός κάδρου ευθυνών».

Λήψη πολιτικών και οικονομικών μέτρων για αποτροπή των τουρκικών σχεδιασμών για την Αμμόχωστο, ζητά η ΕΔΕΚ, ενώ άμεση σύγκληση του εθνικού συμβουλίου και προσφυγή στο συμβούλιο ασφαλείας οι Οικολόγοι.

Παρεξηγήθηκε η Τουρκία

Παρεξηγημένη εμφανίζεται η Άγκυρα με την Σαουδική Αραβία, μετά τις δηλώσεις τις οποίες έκανε ο Σαουδάραβας υπουργός εξωτερικών κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του την περασμένη Τετάρτη στην Κύπρο. Ο ανώτερος σύμβουλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Γιασίν Ακτάι, κατηγόρησε το Ριάντ ότι πρόδωσε τους μουσουλμάνους για χάρη των ελληνοκυπρίων.

Ο Ακταϊ δήλωσε πως «αυτή η επίσκεψη στους Ρωμιούς και αυτή η πρόκληση για την Τουρκία δεν είναι αντάξια του Βασιλείου. Πρέπει να ακολουθήσουν μια πιο ορθολογική στάση και να συνειδητοποιήσουν ότι η Τουρκία δεν είναι εχθρός της Σαουδικής Αραβίας. Η Τουρκία θέλει να την συμβουλεύσει ως αληθινός αδελφός και φίλος».

Πάντως οι σχέσεις Άγκυρας Ριάντ το τελευταίο διάστημα είναι ιδιαίτερα τεταμένες λόγω την αναθέρμανσης των σχέσεων Τουρκίας Ιράν, αλλά και των προσπαθειών συνεννόησης στο διπλωματικό παρασκήνιο μεταξύ Ισραήλ Σαουδικής Αραβίας.

Related posts

Leave a Comment