Συζήτηση επτά νομοσχεδίων για οδικές παραβάσεις – Πρόστιμα ανάλογα εισοδημάτων του οδηγού προτείνει ο ΔΗΣΥ [ΒΙΝΤΕΟ]

Την διασύνδεση του ύψους των προστίμων για οδικές παραβάσεις, με το ύψος του μηνιαίου εισοδήματος, του κάθε οδηγού παραβάτη, προτείνει ο βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού, Δημήτρης Δημητρίου.

Τα επτά νομοσχέδια και ένας κανονισμός, που προβλέπουν την δραστική αύξηση των ποινών, συζητήθηκαν σήμερα στην επιτροπή Μεταφορών της Βουλής. Προβλέπουν αύξηση του εξώδικου προστίμου από 85 ευρώ σε 300, σε περίπτωση οδήγησης με τη χρήση κινητού τηλεφώνου, για οδήγηση χωρίς ζώνη ασφαλείας ή κράνος, και για παραβίαση φωτεινού σηματοδότη. Ενώ για τη στάθμευση σε διάβαση πεζών, προνοείται αύξηση από 85 σε 150 ευρώ και για τη στάθμευση σε χώρους αναπήρων εξώδικο 200 ευρώ.

Όπως ανέφερε ο κ. Δημητρίου, «αν άτομα με εισόδημα 500 ή 600 ή και 800 ευρώ, δεχτούν πρόστιμο 400 ευρώ, αντιλαμβάνεστε πως οι υπόθεση θα οδηγηθεί στα δικαστήρια και θα δημιουργηθεί ένας φαύλος κύκλος».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Γιώργος Προκοπίου, προτείνει ακόμα μεγαλύτερη αύξηση των προστίμων και των ποινών φυλάκισης για όσους οδηγούν μεθυσμένοι υπό την επήρεια ναρκωτικών καθώς και για την στάθμευση σε χώρος αναπήρων. Ενώ το ΑΚΕΛ, ζητά την τάχιστη τοποθέτηση καμερών φωτοεπισήμανσης.

Ο κ. Προκοπίου είπε πως «Το αυτοκίνητο γίνεται φονικό όπλο στα χέρια του οδηγού».

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χριστάκης Τζιοβάνης, δήλωσε πως «το κενό 12 χρόνων, από τότε που τοποθετήθηκαν για πρώτη φορά κάμερες, είχε ως αποτέλεσμα να έχουμε εκατοντάδες νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες».

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, είπε  πως «η Κύπρος είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη, σε δυστυχήματα εντός κατοικημένων περιοχών».

Στην επόμενη συνεδρία της επιτροπής θα αρχίσει η κατ’ άρθρο συζήτηση των επτά νομοσχεδίων και του σχεδίου κανονισμού.

Related posts

Leave a Comment