Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τη μαντίλα στα κατεχόμενα-Επικαλούνται το «σύνταγμα»

Μαύρο στεφάνι στις πύλες του «υπουργείου παιδείας» και της «επιτροπής δημόσιας υπηρεσίας» άφησαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πρόσληψη καθηγήτριας με την ισλαμική μαντίλα, οι συντεχνίες των τ/κ δασκάλων και καθηγητών που επικαλούνται το «σύνταγμα» και την διαφύλαξη του κοσμικού χαρακτήρα του «κράτους».
 
Σε κοινή τους ανακοίνωση, KTOEÖS και KTÖS γράφουν για «ασύμβατο με το σύνταγμα» διορισμό της καθηγήτριας που φέρει την ισλαμική μαντίλα. Να σημειωθεί ότι η εμφάνιση της εν λόγω καθηγήτριας την περασμένη εβδομάδα σε λύκειο στην κατεχόμενη Λάπηθο είχε προκαλέσει αντιδράσεις τόσο στο σχολείο όσο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κόμματα και τις οργανώσεις των εκπαιδευτικών.
 
Ο δύο συντεχνίες αναφέρουν ότι αυτός ο διορισμός «προς την κατεύθυνση της ιδεολογίας του ΑΚΡ» έγινε κατ’ επιβολή της «πρεσβείας» της Τουρκίας που προσπαθεί να δημιουργήσει ένα νέο σύστημα προσλήψεων στο «δημόσιο». Στόχος, αναφέρουν, είναι να διασπαστεί η κοινωνία με θρησκευτικά σύμβολα και την επιβολή του πολιτικού Ισλάμ.
 
Το θέμα, προστίθεται, δεν είναι η αμφίεση και η εμφάνιση, αλλά η συστηματική προσπάθεια μεταμόρφωσης με τις επιβολές τέτοιων διορισμών,με την δημιουργία του θρησκευτικού κολλεγίου, της «νομοθεσίας» για θρησκευτικές υποθέσεις και το αρμόδιο «τμήμα», τα βακούφικα, οι οργανώσεις, τα τάγματα, οι φοιτητικές εστίες, τα μαθήματα κορανίου.
 
Οι δύο συντεχνίες αναφέρουν ότι στην Τουρκία παραβιάζεται η δημοκρατία και η αρχή της πλειοψηφίας, η κοσμικότητα που περιλαμβάνει και την ελευθερία έκφρασης, πεποίθησης, πίστης και θρησκείας. Επίσης, σημειώνουν, δεν λαμβάνεται υπόψην η απόφαση του ΕΔΑΔ ότι τα υποχρεωτικά μαθήματα θρησκευτικών παραβιάζουν αυτές τις αρχές.
 
Οι συντεχνίες KTOEÖS και KTÖS δηλώνουν ότι εδώ και χρόνια παλεύουν για δημόσια κοσμική, δημοκρατική παιδεία. «Όσοι μας αποκαλούν εχθρούς της Τουρκίας ή ελληνόσπορους πρέπει να ξέρουν ότι εμείς στο πλαίσιο των αρχών του Ατατούρκ και των επαναστάσεων, στηρίζουμε την Τουρκία που έχει σύγχρονη, κοσμική δομή και επιστημονική παιδεία και κοινωνία, την Τουρκία που υπερασπίζεται την ειρήνη στην πατρίδα και το εξωτερικό».
 
Δηλώνουν τέλος ότι δεν θα εγκαταλείψουν τον αγώνα για ειρήνη στην Κύπρο, λύση, μια σύγχρονη δομή με κοσμική παιδεία και κοινωνία. Και καλούν προς αυτή την κατεύθυνση όλες τις οργανώσεις της κοινωνίας και τα πολιτικά κόμματα.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Related posts

Leave a Comment