Αντιδρούν οι «δήμοι» στα κατεχόμενα για «φόρο» 15%

Σοβαρή ανησυχία ότι θα χάνουν έσοδα προκάλεσε στους «δήμους» η ρύθμιση που προτίθεται να κάνει η «κυβέρνηση» με στόχο να δημιουργήσει πόρους για την «Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών» δίδοντάς της το 15% των φόρων ακίνητης περιουσίας που θα μαζεύουν οι «δήμοι», σύμφωνα με δημοσίευμα της Kıbrıs (14.02.20), το οποίο μεταφράζει το Γραφείο Τύπου & Πληροφοριών. 

Για να μπορεί να πληρώσει τις αποζημιώσεις, η «Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών» χρειάζεται ένα ποσό της τάξης των 750 εκατομμυρίων λιρών Τουρκίας, δηλαδή περίπου 100 εκατομμύρια στερλίνες, γράφει η εφημερίδα προσθέτοντας ότι «δήμαρχοι» της ανάφεραν ότι δεν υπήρξε διαβούλευση μαζί τους γι’ αυτή την πρακτική. Σημείωσαν επίσης ότι η οικονομική στήριξη προς την «Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών» δεν πρέπει να γίνεται μόνο μέσω των «δήμων» και ότι με αυτή την προσπάθεια δεν θα αρθεί η αδικία στο θέμα των περιουσιών.

Ανέφεραν επίσης ότι το 15% των φόρων ακίνητης περιουσίας που συλλέγουν οι «δήμοι» δαπανάται για τα σχολεία βάσει του «νόμου» και  ότι αν γίνει και αυτή η αποκοπή δεν θα μπορεί να παρέχεται στήριξη στα σχολεία. Υποστήριξαν επίσης ότι πρέπει να «επικαιροποιηθούν» τα ποσοστά των φόρων όταν γίνονται αυτές οι αποκοπές και να ληφθεί υπόψη η δύσκολη οικονομική κατάσταση των «δήμων».

Σημειώνεται πως το 2005, στην προσάθεια της Τουρκίας να πετύχει ευθυγράμμιση με αποφάσεις του ΕΔΑΔ, δημιουργήθηκε η «Επιτροπή Ακίνητης Περιουσίας», με σκοπό παροχή «θεραπείας» για τις «εγκαταλελειμμένες περιουσίες» των Ελληνοκυπρίων.

Related posts