Η επιστροφή της Δευτέρας, οι αυστηρές οδηγίες και οι ανησυχίες των ειδικών

Ο δείκτης άρχισε ήδη να μετρά αντίστροφα, για το αυριανό άνοιγμα των επιχειρήσεων και την επιστροφή χιλιάδων εργαζομένων.

Η πρώτη φάση των χαλαρώσεων των μέτρων που ξεκινά αύριο 4 Μαίου, θα ολοκληρωθεί στις 20 του μήνα.
 
Οι εργαζόμενοι που θα επιστρέψουν είναι αυτοί που εργάζονται στον κατασκευαστικό τομέα και όλες οι παρεμφερείς οικονομικές δραστηριότητες, στο λιανικό εμπόριο, τις λαϊκές αγορές και τα παζαράκια καθώς και σε πλυντήρια αυτοκινήτων.
 
Από αύριο τίθεται σε πλήρη λειτουργία ο Δημόσιος και ευρύτερος Δημόσιος τομέα, με επιστροφή όλων των εργαζομένων στις θέσεις εργασίας τους πλην αυτών που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες ή φροντίζουν παιδιά.
 
Μέτρα για κάθε επιχείρηση
Όσες επιχειρήσεις επαναδραστηριοποιηθούν θα διέπονται από πολύ αυστηρού όρους υγιεινής αφού θα είναι υποχρεωμένες :  

  • Να τηρούν 8 τ.μ. για κάθε εργαζόμενο
  • Να τοποθετούν αντισηπτικό σε κάθε είσοδο επιχείρησης
  • Να αναρτούν έξω από το υποστατικό τον αριθμού φυσικής παρουσίας ατόμων εντός του υποστατικού
  • Να απολυμαίνουν καθημερινά τους χώρους και τις
  • Να έχουν άμεση πρόσβαση σε μάσκες, θερμόμετρα, κτλ.

Η χρήση μάσκας, είναι υποχρεωτική για εργαζόμενους που έχουν άμεση επαφή με κοινό. Για τους πολίτες συστήνεται να τη φορούν σε πολυσύχναστους και κλειστούς χώρους, όπως οι υπεραγορές, τα μεγάλα καταστήματα και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Για κάθε μία από τις κατηγορίες επιχειρήσεων που ανοίγουν στην πρώτη και τη δεύτερη φάση τα Υπουργεία Υγείας και εργασίας, εξέδωσαν αυστηρότατες οδηγίες, σε μια προσπάθεια να περιορίσει στο ελάχιστο τον κίνδυνο διασποράς κορωνοϊού, ενώ εξήγγειλε και τη διενέργεια ακόμη 20 χιλιάδων τεστ αποκλειστικά για τους εργαζόμενους στο λιανικό εμπόριο και τα εργοτάξια.

Ο κατάλογος με τους οδηγούς για αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού σε εργασιακούς χώρους είναι ο εξής:
 

 
Οι ανησυχίες των ειδικών
Οι προειδοποιήσεις των ειδικών για το αυριανό unlock, είναι σε δραματικούς τόνους, αφού ενδεχόμενη απότομη αύξηση των κρουσμάτων, θα γκρεμίσει όσα κτίστηκαν με τις θυσίες της πλειοψηφίας των πολιτών. Κι αυτό επειδή θα πρέπει να επιστρέψουμε σε αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα, αναλόγως με τις εστίες μετάδοσης.

Δεν είναι τυχαία η χθεσινή προειδοποίηση του  Καθηγητή Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας και μέλους της επιδημιολογικής ομάδας, Πέτρου Καραγιάννη πως «σε περίπτωση που υπάρξουν 20-30 περιστατικά την ημέρα για τρεις ή τέσσερις συνεχόμενες ημέρες θα πρέπει να πάμε δύο βήματα πίσω σε σχέση με τη χαλάρωση των μέτρων.

Αυτό που προέχει, από αύριο που τίθεται σε εφαρμογή η πρώτη φάση χαλάρωσης, είναι να μην υπάρξει και χαλάρωση στα μέτρα υγιεινής και να τηρηθεί ευλαβικά η τήρηση αποστάσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Related posts

Leave a Comment