Τέσσερα τα νέα κρούσματα, τα τρία από επαφές της εργαζόμενης σε σχολείο

Τέσσερα νέα κρούσματα κορωνοϊού ανακοινώθηκαν σήμερα, εκ των οποίων τα τρία σχετίζονται με το κρούσμα καθαρίστριας στο Λύκειο Αποστόλου Βαρνάβα.
 
Σύμφωνα με τα δεδομένα από τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας, από σύνολο 1,984 εργαστηριακών διαγνώσεων εντοπίστηκαν 4 κρούσματα του ιού SARS-CoV-2, σύμφωνα με τον καθηγητή Μοριακής Ιολογίας Λεόντιο Κωστρίκη.
 
Αναλυτικά, τα δεδομένα για τα νέα κρούσματα έχουν ως εξής:
•             Από σύνολο 78 διαγνώσεων από τη διαδικασία της ιχνηλάτησης ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, εντοπίστηκαν 3 κρούσματα, και
•             Από σύνολο 135 διαγνώσεων από το πρόγραμμα ελέγχου ειδικών ομάδων μέσω των Ιατρείων Δημόσιας Υγείας, εντοπίστηκε 1 κρούσμα.
 
Παράλληλα, διεκπεραιώθηκαν οι ακόλουθες διαγνώσεις, χωρίς τον εντοπισμό κρούσματος:
•             Από το πρόγραμμα ελέγχου 20,000 εργαζομένων σε επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και εργοτάξια, είχαμε αποτέλεσμα για 516 εργαστηριακές εξετάσεις,
•             Από ιδιωτική πρωτοβουλία ολοκληρώθηκαν 384 εργαστηριακές διαγνώσεις,
•             Από τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των Γενικών Νοσοκομείων., διεκπεραιώθηκαν 271 διαγνώσεις,
•             Από το πρόγραμμα ελέγχου 10,000 εργαζομένων σε κομμωτήρια, κουρεία, ινστιτούτα αισθητικής, κέντρα δερματοστιξίας και χώρους εστίασης, είχαμε αποτέλεσμα από 1 δείγμα, και
•             Από τον έλεγχο 20,000 μαθητών και προσωπικού σχολικών μονάδων, διεκπεραιώθηκαν 599 εργαστηριακές διαγνώσεις.
 
Με βάση και τα σημερινά δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανήλθε στα 922.
 
«Τα αποτελέσματα που ανακοινώνουμε σήμερα κινούνται στην επιδημιολογική πορεία που έχει εδραιωθεί τις τελευταίες εβδομάδες και η οποία, όπως έχουμε πει, είναι πάρα πολύ ικανοποιητική», ανέφερε ο Δρ. Κωστρίκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: LIVE: Τα τρία κρούσματα από επαφές κρούσματος σε σχολείο
 
Διευκρίνισε ότι τρία από τα τέσσερα κρούσματα που έχουμε ανακοινώσει σήμερα προέκυψαν από την ιχνηλάτηση των επαφών από το οικογενειακό περιβάλλον του περιστατικού που εντοπίστηκε τις προηγούμενες μέρες σε σχολείο στην Επαρχία Λευκωσίας. Όλες οι άλλες επαφές από το σχολικό περιβάλλον έχουν εξεταστεί και τα αποτελέσματα που είχαμε είναι αρνητικά.
 
 «Αύριο μπαίνουμε στη δεύτερη φάση της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων. Θεωρούμε ότι είναι ορόσημο στην προσπάθεια για ολική επιστροφή στην κανονικότητα και για τον λόγο αυτό σας παρακαλούμε πολύ να συνεχίσετε με την ίδια αποφασιστικότητα ώστε να μην χρειαστεί να κάνουμε βήματα προς τα πίσω», κατέληξε.
 
Παγκόσμια, ο αριθμός των κρουσμάτων ξεπέρασε τα 5 εκατομμύρια, φτάνοντας τα 5,020 εκατομμύρια και οι θάνατοι τις 326,000. Ταυτόχρονα, όμως 1,980 εκατομμύρια άτομα έχουν αναρρώσει πλήρως, δήλωσε ο Δρ Μάριος Λοΐζου, Επιστημονικός Διευθυντής, της Διεύθυνσης Λευκωσίας ΟΚΥπΥ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτό είναι το νέο διάταγμα με τις απαγορεύσεις και τις χαλαρώσεις
 
Στην Κύπρο, σύμφωνα με τα δεδομένα μέχρι τις 3 το απόγευμα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, νοσηλεύονται 4 άτομα, ανακοίνωσε. Το ένα εξ αυτών νοσηλεύεται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Διασωληνωμένοι παραμένουν τρείς ασθενείς στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας. Επίσης, στη ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας νοσηλεύεται εκτός αναπνευστήρα ένας ασθενής. Επίσης σε θάλαμο νοσηλεύεται ένα άτομο στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.
 
Κοινωνικός ρατσισμός
«Σε μια από τις πρώτες μας δημοσιογραφικές διασκέψεις είχαμε κάνει ειδική αναφορά στο θέμα του κοινωνικού ρατσισμού απέναντι στα άτομα που είναι θετικά στον κορωνοϊό. Είχαμε μάλιστα τονίσει χαρακτηριστικά ότι δεν θα έπρεπε να αφεθεί κανείς ασθενής να κινδυνεύσει απλά και μόνο επειδή είναι ύποπτο ή επιβεβαιωμένο περιστατικό. Τώρα που οι άνθρωποι αυτοί που υπήρξαν θετικοί στον ιό επιστρέφουν σιγά-σιγά στην κοινωνία, η επιστροφή τους θα πρέπει να γίνει με απόλυτα φυσιολογικό τρόπο, χωρίς κανένα στιγματισμό», σημείωσε ο Δρ. Λοΐζου.  
 
«Αναγκάζομαι να κάνω αυτή την αναφορά διότι έχω ενημερωθεί για κάποιες, ευτυχώς πολύ λίγες, ανάρμοστες συμπεριφορές προς τα άτομα αυτά. Όπως έχουμε μάθει πλέον σήμερα ο κάθε ένας από εμάς μπορεί εύκολα να γίνει φορέας του ιού. Κανείς δεν θετικοποιήθηκε κατ’ επιλογήν. Όπως σωστά αντιμετωπίσαμε την πανδημία μέχρι σήμερα σαν κοινωνία, έτσι ας συνεχίζουμε και τώρα», ανέφερε καταληκτικά.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Related posts

Leave a Comment