Ο γγ του ΝΑΤΟ καλεί τη Ρωσία να τηρήσει την συμφωνία Open Skies

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, κάλεσε σήμερα την Ρωσία να σεβαστεί την υποχρέωσή της για συνεργασία στην επιτήρηση των στρατιωτικών δραστηριοτήτων της προκειμένου να διασωθεί η συνθήκη Open Skies (Ανοικτών Ουρανών), που απειλείται από την αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Η επιστροφή της Ρωσίας στην τήρηση της συμφωνίας είναι ο καλύτερος τρόπος για να διαφυλαχθούν τα πλεονεκτήματα της συνθήκης», είπε μετά την κατεπείγουσα συνεδρίαση, μέσω τηλεδιάσκεψης, των πρεσβευτών των χωρών μελών της Συμμαχίας.

Η συνθήκη, που τέθηκε σε εφαρμογή το 2002, υποχρεώνει τις ΗΠΑ και τη Ρωσία να αποδέχονται τον έλεγχο των στρατιωτικών δραστηριοτήτων τους και των στρατηγικών εγκαταστάσεών τους με πτήσεις πάνω από το έδαφός τους.

Στην τηλεδιάσκεψη σήμερα οι ΗΠΑ εκπροσωπήθηκαν από τον πρεσβευτή Μάρσαλ Σ. Μπίλινγκσλι, τον εκπρόσωπο του Αμερικανού προέδρου για θέματα αφοπλισμού.

Ο Στόλτενμπεργκ δεν έκανε καμία αναφορά στην διακήρυξη που υπογράφουν δέκα ευρωπαϊκές χώρες, με την οποία εκφράζουν την λύπη τους για την αποχώρηση της Ουάσινγκτον από αυτήν τη διεθνή συνθήκη. Η αμερικανική κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι είναι έτοιμη να αναθεωρήσει την απόφασή της, εφόσον η Ρωσία τηρήσει πλήρως τους όρους της συνθήκης.

«Είμαστε πλήρως προσηλωμένοι στην διαφύλαξη του ελέγχου των εξοπλισμών, στον αφοπλισμό και την μη διάδοση (των πυρηνικών όπλων) σε διεθνές επίπεδο», είπε ο Στόλτενμπεργκ. «Εδώ κα πολλά χρόνια η Ρωσία επιβάλλει περιορισμούς στις πτήσεις, που είναι ασύμβατοι με την συνθήκη. Κυρίως, περιορισμούς στις πτήσεις πάνω από το Καλίνινγκραντ και στα σύνορά της με την Γεωργία. Η επιλεκτική εφαρμογή των υποχρεώσεών της υπονομεύει την συμβολή αυτής της σημαντικής συνθήκης στην ασφάλεια και την σταθερότητα στην ευρωατλαντική ζώνη», πρόσθεσε.

«Οι Σύμμαχοι παραμένουν ανοιχτοί στον διάλογο στους κόλπους του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας για την μείωση των κινδύνων και την διαφάνεια», κατέληξε ο Στόλτενμπεργκ, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει αν σκοπεύει να συγκαλέσει κάποια συνεδρίαση αυτού του οργάνου.

Διαβάστε ακόμη: 

«Ανυπόστατοι οι ισχυρισμοί των ΗΠΑ περί παραβιάσεων της συνθήκης Open Skies»

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Related posts